2019 NZ W2

2019 Nieuw Zeeland

Week 2

Startpagina   Week 1   Week 3  Week 4  Week 5  Week 6

 

Zaterdag, 5 januari
Zoals elke dag, gaat ook vandaag om 07.30 uur de wekker en staan we om 08.00 uur op. Om 09.00 uur vertrekken we. We rijden naar het zuiden over de Pacific Coast Highway.
De huurcamper bevalt ons inmiddels prima. Achterin staat een rondzit, die wij permanent als bed van 2mtr x 1.8mtr.  hebben ingesteld, in het midden staat aan de ene kant de keuken met een 3-pits gasstel, gootsteen en koelkast en aan de andere kant de wc/douche met daarnaast een opbergkast met magnetron. Voorin een 2-zitsbank met een verplaatsbaar tafeltje. Samen met de draaibare cabinestoelen vormt dit een coupézit.
Aan boord ook een TomTom Bridge met navigatie, Wifi en allerlei informatie over de camper en toeristische hotspots. In de cabine een goed functionerende airco. En die hebben we nodig, want het is hier erg warm, tussen de 250 en 300.
Als we langs Auckland rijden, besluiten we om de stad niet te bezoeken. We hebben niet zo veel  zin in de stadse drukte.
De Pacific Coast Highway is een mooie weg om te rijden. Iedere keer weer mooie baaien. We stoppen een aantal keer om van de uitzichten te genieten.
Bij Papakuri verlaten we de Highway en rijden we naar Orere Point. Dit ligt aan het begin van de Firth of Thames, een gebied waar veel trekvogels te zien zijn.
Aan het einde van de middag zetten we onze camper op Holydaycamp Orere Point. Als we aankomen is er net een vliegshow van 3 Spitfires uit WOII.

Zondag, 6 januari
Om 09.00 uur vertrekken we van Orere Point. We rijden naar het zuiden, naar het schiereiland Coromandel Peninsula.
In het stadje Thames maken we een eerste korte tussenstop om boodschappen te doen en om diesel te tanken. Thames is één van de vele voormalige goudstadjes uit het einde van de 19e eeuw. Er staat nog een hotel uit die tijd. Verder is er van de goudgeschiedenis niets meer te zien.
We rijden over een prachtige weg langs de kust. We maken een stop bij Kaiauak to Thames. Hier zijn wetlands waar veel trekvogels bivakkeren. We lopen naar een vogelpost, en zien een grote kolonie vogels aan het water.
Bij Tapu halverwege het schiereiland slaan we rechtsaf en gaan we de bergen in. We stoppen bij Rapaura Watergardens. In de 1960’s kocht het echtpaar Fritz en Josephine Loennig hier 64 acres land en begonnen zij er een tuin aan te leggen. Tegenwoordig is het gebied in bezit van een stichting en liggen er prachtige tuinen met beekjes en vijvers met fantastische waterpartijen. We maken er ook een bushwandeling van een klein halfuur, die eindigt bij een mooie waterval.
In het restaurant drinken we een espresso en maken we een praatje met de ober. Deze vertelt onder andere dat er nu erg droog voor de tijd van het jaar is. Voor de tuinen zou het goed zijn als er wat regen zou vallen.
Hij waarschuwt ons voor het vervolg van de weg; onverhard en erg smal. We zijn echter wel wat gewend.
Zigzaggend  rijden we over de onverharde weg naar het oosten en volgen daarna de kust tot aan Tairua. Hier zoeken we een plek voor de nacht. Die vinden we aan een mooie baai. Hier zijn 3 plekken voor self-contained campers. Dat wil zeggen campers met een tank voor afvalwater aan boord en een eigen toilet. De Nieuw Zeelanders handhaven hier erg streng op.
Er staan 2 campers en een personenauto. We zetten onze camper er naast en als de personenauto na een klein uurtje vertrekt schuiven we een plaatsje op. We hebben hier een prima overnachtingsplek, met uitzicht op een mooie baai en een picknicktafel voor onze camperdeur.

Maandag, 7 januari
We rijden naar Waihi, een oud mijnstadje. We willen onder meer het mijnmuseum bezoeken. Maar dat gaat op maandag pas om 12.00 uur open en wij staan om 10.00 uur voor de deur.
Daarom rijden we naar de oorspronkelijke mijn. Einde 19e eeuw is men begonnen met hier goud te delven. Aanvankelijk ging men de grond in en werden er mijngangen gegraven. Later werd het een open mijn. Zo is de situatie nog steeds. Op zeer beperkte schaal wordt deze open mijn nog steeds geëxploiteerd.
In Tauranga stoppen we voor een zelf klaargemaakte lunch. Daarna rijden we door richting Rotarua. Halverwege stoppen we voor een bezoek aan een kiwiplantage. We zijn hier in de wereldhoofdstad van de kiwi!
In een soort Eftelingtreintje  worden we rondgereden over de plantage. We worden begeleid door een 19-jarige kiwiboer/student landbouwkunde, die ons tot in detail vertelt hoe de kiwi wordt verbouwd. Erg interessant. De kiwi komt oorspronkelijk uit China en heet van oorsprong Chinese kruisbes. De Nieuw Zeelanders hebben ontdekt dat het een erg gezonde vrucht is en exporteren hem nu wereldwijd.
De verbouw van de kiwi is voornamelijk handwerk. In het oogstseizoen zijn heel veel handen nodig. Vanuit allerlei landen worden dan seizoensarbeiders ingevlogen die een half jaar hard werken voor NZ$16,50 = Euro 10 per uur.
We rijden door naar Rotorua. Een paar dagen terug liet een Nieuw Zeelander ons weten, dat we hier niet heen hoefde te gaan. Als we het stadje inrijden hebben we aanvankelijk het idee, dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben. Maar al snel stellen we  onze mening bij.
We gaan op zoek naar een Holiday Camp. We willen 2 nachten blijven. We kunnen wel wat rust gebruiken. Het eerst camp vinden we niks, de tweede is te duur, we moeten voor allerlei fun betalen waar we toch geen gebruik van maken. Het derde camp bestaat niet meer en het vierde camp is full. We vinden een goede plek op Cosy Cottage Thermal Holiday Park.

Dinsdag, 8 januari
Vandaag slapen we een beetje uit.
Het is weer een stralende dag: 280
In de ochtend verblijven we vooral in de schaduw. We lezen, werken de website bij en Nini maakt een wandelingetje in de omgeving van de camping naar een meertje waar thermale stoom uit komt. Op onze camping zijn ook thermale baden. Waar we overigens geen gebruik van maken.
Achter in de ochtend dubben we over de vraag; wat gaan we doen?  Het is een hete dag en we willen niet veel in de zon lopen. We besluiten om toch het Te Puio park te gaan bezoeken. Een park met geisers, moddercraters en andere thermale verschijnselen. We rijden er met de campervan heen.
Om 14.00 uur kunnen we mee met een rondleiding. We zien de grootste geiser van Nieuw Zeeland, die ieder uur tot een hoogte van 30 meter spuit. Ook komen we in een donker hok waar 2 kiwi’s zitten. Kiwi’s zijn nachtdieren. In het donker zien wij ze niet.
Ook de Maori-cultuur komt aan bod in het park. Er zijn shows en concerten, waar we niet heen gaan. Wel bekijken we een paar Maorihuizen en bezoeken een hal waar Maori kunstenaars/handwerklieden aan het werk zijn.
Na het Te Puio park bekijken we de stad Rotorua. Met name het Government Park, een prachtig in de 19e eeuw aangelegd park met waterpartijen, muziektent, groot koloniaal huis en een bowlingbaan.

Woensdag, 9 januari
We vertrekken op tijd uit Rotorua en rijden naar Lake Taupo. Onderweg maken we een stop bij Crater of the Moon. Een thermaal park waar we een wandeling maken van ruim anderhalf uur langs thermische bronnen en modderpoelen. Er is veel vulkaanactiviteit in dit gebied. Op talloze plekken komt de stoom sissend uit de grond.
Verderop rijden we de Volcano Road, een weg van 50 kilometer rond het Tongario National Park. In dit park staan 3 grote actieve vulkanen; de Mount Tongario (1967 mtr.), Mount Ngauruhoe (2267 mtr.) en Mount Ruapehu (2723mtr.). De laatste speelt een belangrijke rol in de film The Lord of the Ring. In deze film is hij “Mount Doom”.
We eindigen vandaag in Napier. Hiervoor rijden we een 150 kilometer lange binnenweg. We rijden een prachtige rit. Aanvankelijk door een soort “Hobbit-landschap”, glooiende groene bolvormige heuvels. Hierop grazen schapen en Black Angus runderen. Na ongeveer 50 kilometer gaat dit landschap plotseling over in een ruw en ruig berglandschap. En na weer ongeveer 50 kilometer rijden we weer door de groene bolvormige heuvels.
Om 18.30 uur zijn we in Napier. We vinden een plek voor de camper op de zogenoemde Freedom Camping; een parkeerplaats aan de kust waar 30 campers kunnen staan. Als wij aankomen zijn de beste plekken, aan het strand, natuurlijk bezet, maar aan de wegkant is voor ons nog wel een plek vrij.
Na het avondeten maken we een wandelingetje langs de oceaan.

Donderdag, 10 januari
Vannacht slecht geslapen! Veel verkeer over de weg achter ons dat ons uit onze slaap houdt.
Vandaag rijden we naar Wellington. Hier gaan we morgenochtend om 09.00 uur met de ferry naar het Zuidereiland.
Maar eerst bekijken we het oude centrum van Napier.
Napier werd in 1930 verwoest door een aardbeving.  Het stadsbestuur besloot om de stad snel te herbouwen. Door middel van een volksraadpleging werd besloten om de herbouw in de toen in zwang zijnde stijl Art Deco te doen. Tegenwoordig is Napier de enige plek ter wereld waar zoveel Art Deco architectuur te zien is. We lopen 2 uur door de Art Deco straten en kijken onze ogen uit.
Om 11.00 uur vertrekken we naar Wellington; een rit van 320 kilometer. We genieten weer van het landschap waar we door heen rijden; groene “Hobbit-heuvels”, ruig berglandschap en vlakke hoogvlaktes.
Er zijn van die plekken op de wereld, waarvan mensen zeggen dat het er altijd regent. Zoals Bergen in Noorwegen en Cherbourg in Frankrijk. Wellington is ook zo’n plek. Als we de stad naderen zien we dikke, donkere regenwolken boven de stad hangen.
Om 16.15 uur komen we aan in Wellington. Het regent niet, maar er staat een heel harde wind. We rijden naar een parkeerplaats vlak bij het museum Te Pappa waar we voor de nacht onze campervan kunnen plaatsen; kosten NZ$ 14. We bekijken het Te Pappa museum, wat overigens gratis toegankelijk is. Wandelen wat door het centrum van Wellington en gaan uit eten bij een Indiaas restaurant, wat volgens de reviews de beste is van Wellington. En inderdaad, het eten is erg lekker.
Mogen vroeg op; we moeten ons uiterlijk 08.00 uur bij de ferryterminal melden. Dit ligt 10 minuten rijden van onze parkeerplaats.

Vrijdag, 11 januari
Om 07.30 uur staan we bij de terminal van ferrymaatschappij Interislander. We staan redelijk vooraan in de rij en als we mogen inschepen, zijn we als een van de eersten aan boord. Dat is prettig, want we kunnen nu een goede zitplaats uitzoeken. Om 09.00 uur varen we uit. De overtocht naar Picton op het Zuidereiland duurt 3,5 uur.
We relaxen, lezen en kijken naar buiten. Op een bepaald moment ontdekken we tafeltjes met een internet aansluiting. Een mooi gelegenheid om deze site bij te werken. Dat is de klus voor Ton. Nini gaat naar het bovendek om van het uitzicht te genieten.
Als we het Zuidereiland naderen, varen we door de Marlborough Sounds; Honderden eilandjes voor de kust. Vergelijk het maar met de Scherenkust van Scandinavië. Alleen zijn de rotseilanden hier een stuk hoger.
Om 12.30 uur komen we aan in Picton, waar we kiezen voor de scenic road naar Havelock; we rijden de Queen Charlotte Road, 30 kilometer lang en met 360 bochten en heel veel uitzichtpunten om de Marlborough Sounds. Onderweg doen we een stop en maken we een wandeling van 30 minuten naar een prachtig uitzichtpunt.
Vanuit Havelock, waar we snel een paar boodschappen doen, rijden we verder naar het zuiden. We rijden door het bekendste wijngebied van Nieuw Zeeland. Een fietstochtje door de wijngaarden staat op ons programma. We willen dit morgen gaan doen.
We rijden door tot Spring Creek.  En hier vinden we een plek voor de nacht op het Spring Creek Holiday Camp. We relaxen en boeken via internet een Whale Watch voor zondag 13 januari bij Whale Watchers in Kaikoura.