2017
SCHOTLAND
Week 2
Startpagina Week 1 Week 3 Week 4
Zaterdag, 24 juni
De eindbestemming voor vandaag is Aberdeen. Het is bewolkt. Als de zon door de wolken breekt is het aangenaam warm.
Onze eerste stop is Dundee. Dundee ligt aan de rivier de Tay en over de Tay Road Bridge rijden we de stad binnen. In de 19e eeuw had Dundee de bijnaam Juteopolis. De stad was de grootste producent van jute in de UK. Nadat deze industrie was ingestort heeft de stad veel van zijn welvaart ingeleverd.
We maken een wandeling door de stad en bekijken een aantal bezienswaardigheden. We komen ook weer een bruidspaar tegen. De jongelui hebben flink uitgepakt. Groot gezelschap, dure auto’s en mooi geklede bruidsmeisjes. Bij de fotoshoot gaat alle belangstelling uit naar de bruid en haar bruidsmeisjes. De bruidegom staat er wat lullig bij.
Na Dundee rijden we naar Arbroath, een vissersplaats bekend om zijn visrokerijen. Schelvis gerookt op eiken. Zo’n visrokerij willen we graag bezoeken.
In Arbroath is het verschrikkelijk druk. Wij rijden een paar rondjes door het plaatsje op zoek naar een parkeerplaats voor de camper. Maar tevergeefs. Daarom zetten we onze weg naar Aberdeen voort. Onderweg besluiten we om Aberdeen tot morgen te bewaren en naar Stonehaven te rijden. Een kustplaats met onder andere een gerenommeerd visrestaurant. Daar willen we vanavond gaan eten.
In Stonehaven vinden we een mooie plek voor de camper aan de “boulevard” met uitzicht op zee.
Rond 19.00 uur wandelen we naar het visrestaurant. Maar het restaurant heeft alleen gereserveerde plaatsen. Als alternatief gaan we naar de pub, waar het erg gezellig is en waar we een uitstekende maaltijd geserveerd krijgen.
Zondag, 25 juni
We rijden van Stonehaven naar Aberdeen, de derde grote stad van Schotland. Vanwege de olie die voor de kust wordt gewonnen is de stad behoorlijk welvarend. We bekijken het centrum van de stad uitgebreid. St. Nicolas Kirk, Marichal College en Union Terrace Gardens. Bij de touristinfo halen we informatie over de omgeving op.
Na Aberdeen verlaten we de kust en rijden we de Highlands in op weg naar Breamar. Het is een mooie rit door een mooi landschap. Onderweg maken we een stop bij Balmoral Castle. Het zomerverblijf van de Britse Koninklijke familie. Zij verblijven hier jaarlijks in augustus. Een heel klein deel van Balmoral is open gesteld voor het publiek. Volgens onze Rough Guide is het niet de moeite waard om daar entreegeld voor uit te geven. We willen wel de tuinen bekijken, maar het is al laat in de middag en bovendien begint het te regenen.
We rijden door naar Breamar, 15km verderop. Wellicht gaan we morgen nog even terug voor de Balmoral-tuinen.
In Breamar gaan we op de camping Breamar Park staan. Later zien we dat er een stukje verderop ook een goede camperplaats is. Hadden we 22 pond kunnen uitsparen. Maar de luxe van een camping is ook wel lekker.
We bereiden een pastaschotel.
Maandag, 26 juni
Om 11.00 uur vertrekken we bij Breamar Park en gaan we op weg naar Cairncorms National Park.
We rijden de Highland Tourist Road, zo’n 100km. Een prachtige weg met af en toe hellingen van 15% tot 20%. De uitzichten over de Highlands zijn schitterend.
We maken onderweg een stop om een tentoonstelling te bekijken van een Schotse fotograaf die de schoonheid en ruwheid van de Highlands prachtig in beeld heeft gebracht.
Rond lunchtijd eten we een boterhammetje in de camper bij een leuk stationnetje van de stoomtrein.
In Aviemore eindigt om 15.30 uur onze tocht op de Glennmore Campingsite. Hier zullen we 2 nachten bivakkeren. Morgen wordt een wandeldag.
We hebben vandaag onderweg veel regen gehad. Geen plensbuien, maar vervelende miezerregen.
Op de campingsite maken we kennis met de beruchte Schotse midgets. Dus ons motto hier is: ramen en deuren dicht!
Dinsdag, 27 juni
Het heeft vannacht flink geregend. Ook vanochtend bij het opstaan regent het. We stellen onze wandelplannen voorlopig uit tot het droog wordt. En het is koud. Buitentemperatuur 110 en in de camper een paar graden hoger. We steken de kachel aan!
Telefoonontvangst en mifi hier in de Highlands zijn zeer wisselvallig. De verbinding valt steeds weg. Dus vooralsnog geen foto’s op deze pagina’s. Het uploaden duurt lang en kost veel MB’s. De sporadische keren dat we op internet komen, checken we de weersverwachtingen voor de komende dagen. Die zijn niet hoopgevend. Regen en lage temperaturen.
Om 15.00 uur is het droog en trekken we de wandelschoenen aan. We maken een mooie, stevige wandeling van 6km. Het wandelpad kent flinke stijgingen en afdalingen. Na 1,5 uur zijn we terug bij het beginpunt.
We eindigen de middag in de pub, drinken een paar biertjes en eten een zakje chips. Dat laatste is overigens niet zo lekker. De Britten doen daar behalve zout ook azijn bij.
Het campermenu voor vandaag is zalm, aardappel en sperzieboontjes.
Woensdag, 28 juni
Als we opstaan is het weer opgeklaard. Het is minder koud dan de dagen hiervoor en af en toe breekt de zon door de wolken en dan is het zelfs aangenaam.
Om 11.00 uur vertrekken we van de camping op weg naar Fort William. Opnieuw een prachtige tocht door de Highlands. Onderweg maken we een paar stops, onder andere bij een in 1934 gebouwde stuwdam. Hij is gebouwd om Fort William te bevoorraden met water. Dit water wordt in een 15 miles lange pijpleiding vervoerd.
We maken een wandeling door Fort William, maar het stadje stelt niet zoveel voor. We zien wel een paar mooie plaatsen voor de camper. Maar overal staat een bord met No Overnight Parking. We willen de lokale politie niet uitdagen en rijden naar Glen Nevis Caravan & Camping Park. Deze camping ligt in de buurt van Ben Nevis, de hoogste berg van de UK. 1345 meter hoog.
Op de camping zitten we naast de camper in de zon.
Donderdag, 29 juni
Voor vandaag staat Inverness (klemtoon op Ness) op het programma. Gisteravond hebben we een poging gedaan om on line tickets te reserveren voor de Jacobitetrain. Dit is een stoomtrein die in 6 uur tijd heen en terug rijdt van Fort William naar Mallaig. Het wordt aanbevolen als ‘swerelds mooiste treinreis. De trein rijdt onder meer door het landschap waar de Harry Potterfilms zijn opgenomen. Vandaar dat er ook een Harry Potterwagon is. Maar voor de komende dagen zijn alle plaatsen vol geboekt. Dus trekken we verder; naar Inverness.
Onze weg loopt onder meer langs Loch Ness. Het grootste meer ter wereld met een lengte van 50 km. Onderweg stoppen we in Drumnadrochit. Dit plaatsje is het episch centrum van de Nessie-cult rond het monster van Loch Ness. Als we zo rond kijken vinden we het “Nessie-circus” wel meevallen. We zien wel veel winkeltjes waar allerlei Nessiespullen worden verkocht. Ook is er een pretpark, NessieLand. En tot slot een wetenschappelijk verantwoorde expositie. En die bezoeken we.
De informatie die we krijgen is interessant en leerzaam. We krijgen veel informatie over het ontstaan van het meer in de oertijd. Er worden films vertoond met ooggetuigenverslagen van personen die het monster in het meer hebben waargenomen. Ook allerlei informatie over onderzoeken in de loop van vele jaren om het bestaan van het monster aan te tonen. De conclusie van de expositie is, dat het monster van Loch ness niet bestaat. Maar het staat iedereen vrij om iets anders te geloven.
Door de miezerregen rijden we door naar Inverness. Hier zoeken we naar een geschikte camperplek, maar vinden niets geschikt. Uiteindelijk belanden we op de lokale camping. Deze stelt niet zoveel voor.
Vrijdag 30 juni
‘sMorgens bezoeken we Inverness. Een aardig oud stadje met leuke winkeltjes. Jammer dat het regent. Na de lunch vertrekken we naar Scourie, een plaatsje aan de westkust. We rijden een rit van 147 km door opnieuw een prachtig landschap. Onderweg knapt het weer op en komt de zon tevoorschijn. Vlak voor Scourie zien we een aantrekkelijk visrestaurant met een mooie parkeerplaats waar de camper vannacht zou kunnen staan. Maar ook hier weer een bordje met No Overnight Parking. In Scourie zetten we de camper op de camping aan zee en gaan we met een wijntje in de zon zitten.
Na het eten maken we een wandeling langs de kust en bekijken we het plaatselijke kerkhof. De meest voorkomende namen zijn: MacLeod, MacKenzie en Sutherland.